Kanada’daki eğitim planlarınızı oluştururken dikkate almanız gereken bazı güncel IRCC politika ve uygulamaları bulunmaktadır. Sizler için kısaca bu bilgileri toparladık.
Eyalet Onay Mektubu Uygulaması-Provincial Attestation Letter (PAL)
Kanada Göçmenlik İdaresinin son yaptığı değişiklikler ile kolej veya lisans düzeyinde eğitim almak isteyen uluslararası öğrencilerin çoğu, vize başvuruları sırasında gidecekleri eyaletten öncelikle bir eyalet onay mektubu almaları gerekecektir. Bu yeni belge, Provincial Attestation Letter (PAL) olarak adlandırılmaktadır ve vize başvurusu için zorunlu hale gelmiştir. İstisnaya tabi olmayan durumlar haricinde bu belge temin edilmeden yapılacak olan Study Permit yani öğrenci vizesi başvuruları kabul edilmeyecektir. Québec Eyaleti’nin benzer bir uygulaması bulunduğu için Kanada Göçmenlik İdaresi, bu uygulamayı Québec ile iş birliği içinde geliştirmektedir.
Bu uygulamayı yorumlamak gerekirse, Kanada Göçmenlik İdaresi uluslararası öğrencileri ülkesinde kabul etmeye devam etmek istemektedir fakat bu adımlar ile ülke içerisinde homojen bir dağılım sağlamayı hedeflemekte. Toronto ve Vancouver’daki uluslararası öğrenci topluluğunu ülke geneline yaymak ülkenin menfaatine olacak gibi görünmekte. Bu durumda daha az uluslararası öğrenci yoğunluğunun olduğu bölgelerdeki kolej ve üniversitelere başvuru yapmanız vize onay şansınızı artıracaktır gibi yorumlanabilir. Bu değişiklik, Kanada’nın uluslararası öğrenci popülasyonunu dengeli bir şekilde dağıtmayı amaçlayarak, ülke genelinde çeşitliliği artırmayı ve yerel ekonomiye katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Kimlerin PAL eyalet onay mektubuna ihtiyacı var?
Öncelikle kimlerin bu mektuba ihtiyacı yok onu söyleyelim.
1. Master Programlarına başvuran öğrencilerin
2. Lise, ortaöğretim ve ilköğretim programlarına başvuran öğrencilerin
3. Exchange Program yani değişim programlarına katılan öğrencilerin
4. Hali hazırda Kanada’da eğitim almakta olan öğrencilerin eğitimlerini uzatmak için yapacakları Study Permit Extension başvuruları için PAL mektubuna gerek yoktur.
Üniversitelerde Lisans eğitimi, kolejlerde diploma, sertifika veya postgraduate certificate başvurusu yapacak öğrenciler PAL mektubu sunmak zorundadırlar.
PGWP Mezuniyet Sonrası Çalışma İzni Uygulaması
15 Şubat 2024 tarihinden itibaren, 2 yıldan az süreli yüksek lisans programlarından mezun olan ve diğer tüm PGWP (Post-Graduation Work Permit) uygunluk kriterlerini karşılayan kişilere, mezuniyet sonrası çalışma izni süresi 3 yıl daha uzatılacaktır.
Yüksek lisans dereceleri dışındaki programlar için PGWP’lerin süresi, eğitim programının uzunluğuna bağlı olarak maksimum 3 yıl olacaktır. Bu, kişinin aldığı eğitim programının süresine göre çalışma izni süresinin belirleneceği anlamına gelmektedir.
Yeni düzenlemeler ile PGWP’ye kimler hak kazanamaz?
Yeni düzenlemelerle, özel kolejlerde eğitim alarak devlet koleji diplomasi edinecek öğrencilerin, eğitim sonrası çalışma hakkı olan PGWP (Post-Graduation Work Permit) almalarının önü kesilmiştir. Yani özel ve devlet kolejleri işbirliğinde sunulan (PPP) programlardan mezun olanlar artık PGWP’ye hak kazanamayacaklardır. Kanada Hükümeti bu kararla denetimden uzak ve yeterli öğrenci servis hizmeti sunmayan ve sayıları gün geçtikçe artan özel okullarda devlet kolej diploması sunan okullara talebi azaltmayı hedeflemektedir.
Open Work Permit Uygulamasındaki Değişiklikler
Son olarak Kanada’da eğitim alan öğrencilerin eşlerine çalışma izni sağlayan Open Work Permit kurallarındaki değişikliklerden bahsedelim. Open Work Permit hakkı yalnızca yüksek lisans ve doktora programlardaki öğrencilerin eşleri ve partnerleriyle sınırlı olacaktır. Lisans programları da dahil olmak üzere diğer eğitim seviyelerindeki uluslararası öğrencilerin eşleri veya partnerleri artık Open Work Permit başvurusu yapamayacaklardır.
Her zaman güncel uygulamaları takip ederek öğrencilerimizin doğru adımlarla ilerlemelerini sağlamak, vize onay oranlarını her zaman yüksek tutmak Alternatif Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı’nın profesyonel yaklaşımının bir parçasıdır.