- İlkbahar – Eylül, Ekim, Kasım
- Yaz – Aralık, Ocak, Şubat
- Sonbahar – Mart, Nisan, Mayıs
- Kış – Haziran, Temmuz, Ağustos
Avustralya’da dil eğitimi alan öğrencilerin okulda öğrendiklerini günlük hayatta ana dili İngilizce olan kişilerle pratik yaparak pekiştirebilmesi açısından aile yanı konaklama daha çok tercih ve tavsiye edilmektedir. Ailelerden genellikle yarım pansiyon seklinde konaklama talep edilir; aile öğrencinin sabah kahvaltısını ve akşam yemeğini verir. Aile yanında kalarak lokal kültürleri daha yakından tanımak mümkün olur. Aileler anne-baba ve çocuklardan oluşabileceği gibi tek başına yaşayan veya artık emekli olup çocukları evden ayrılmış kişiler de olabilirler. Birden fazla öğrenci ağırlayan aileler oldukça yaygındır.
Avustralya’da dil okullarının pek çoğu kendisine ait müstakil bir binada yer alır. Çok az okulun aynı binada yurt olanağı mevcuttur. Ancak özellikle Sydney, Melbourne, Brisbane , Perth gibi öğrencilerin yoğun olduğu şehirlerde çok sayıda özel yurt mevcuttur. Bu özel yurtlar genelde tek veya iki kişilik odalarda self catering konaklama imkanı sunarlar. Öğrencilerin yemeklerini yapabilecekleri paylaşımlı mutfaklar mevcuttur. Özel yurtların pek çoğunda odalarda banyo bulunmaktadır.
Avustralya'da Dil Eğitimi Nasıldır?
Yurtdışında dil eğitimi denince sadece 23 milyon nüfusa sahip Avustralya’nın dünyanın en çok öğrenci alan ülkelerinden biri olduğunu unutmayın. Çoğunlukla ılıman iklime sahip bu ada /kıta ülkesinde dil okullarının kalitesi büyük oranda devletin sıkı denetimi altındadır. Çok kültürlü bu ülke, yabancılara kucak açan, sıcak kanlı, misafirperver, saygılı ve kurallara uymayı prensip edinmiş insanlardan oluşur. Suç oranlarının oldukça düşük olduğu Avustralya’da dil eğitimi almak çok farkli bir deneyinin kapısını aralar. Asya, Avrupa, Ortadoğu ve Güney Amerika’dan gelen bir çok öğrenci ile birlikte dil eğtimi alarak, sosyalleşme ve network kurma imkanı veren Avustralya IELTS, TOEFL gibi testleri de alarak İngilizcenizi taçlandırabileceğiniz bir yer olabilir. Özellikle uzun dönem ingilizce programları için önerebileceğimiz bu ülke için mutlaka uzman danışmanlardan bilgi almalısınız.
Özellikle yaşam kalitesinin yüksek ama maliyetlerinin düşük oluşu nedeniyle İngilizce öğrenmek isteyenler için iyi bir tercih olarak görülmeye başlayan Avustralya; özellikle uzun dönemli İngilizce eğitimine ihtiyaç duyan dil öğrencileri için tavsiye edilmektedir. Çok sayıda özel dil okulunun yanında üniversiteler bünyesinde sunulan dil programları da oldukça yaygındır. Avustralya hükümetinin de ülkedeki dil okullarının tanıtımını desteklediği görülmektedir. Dil eğitimi sunan kurumların ELICOS, NEAS, English Avustralya gibi derneklere üye olmalarına dikkat etmekte fayda bulunmaktadır. Yabancı öğrencilerin katılabilecekleri programların haftalık minimum ders saati 20 saattir. Ayrıca öğrenci vizesi alabilmek için öngörülen eğitim süresi minimum 3.5 ay olmalıdır. Daha kısa süreli dil eğitimine katılacak öğrencilerin durumları vize görevlileri tarafından değerlendirilerek turist vizesi ile kısa süreli programlara katılmaları sağlanabilir.En çok tercih edilen şehirler arasında Sydney ve Melbourne gelmekle beraber yaşam giderlerinin daha düşük olabileceği Perth, Brisbane, Gold Coast, Cairns gibi şehirler de dil eğitimi alacak öğrenciler tarafından değerlendirilmektedir. Avustralya’da eğitim alınırken haftada 20 saat çalışma izni bulunmaktadır.
Avustralya Öğrenci Vizesi nasıl alınır?
Avustralya vize başvuruları 1 temmuz 2016 itibarıyla online olarak yapılmaktadır. Online başvurunuzu başlatmak için bu linki kullanınız: https://online.immi.gov.au/lusc/login Vize görevlileri başvurmuş olduğunuz okulun ve milliyeti olduğunuz ülkenin bulunduğu kategorilere göre başvurunuzu değerlendirir ve çoğunlukla telefon mülakatı için sizi geri arar.
Avustralya yıllar önce elektronik vize uygulamasına geçtiğinden pasaportunuzu vize başvurunuzla birlikte yollamanız gerekmez. Vizenizin onaylandığına dair resmi yazı e-mail veya postayla size ulaştırılır.
Online vize başvurunuz sonrasında İstanbul veya Ankara’da bulunan VFS merkezlerine randevu ile giderek biometric işlemi yaptırmanız gerekecektir.
Avustralya Vize Ücreti
3 aya kadar programlarda turist vizesi başvurusu yapılır. Vize ücreti: 145 AUD
3 ay üzerindeki full time eğitim programları için öğrenci vizesi başvurusu yapılır. Vize ücreti: 620 AUD
Ayrıca VFS’ye yapılan işlem için de 74 TL gibi bir ücret ödenmektedir.
Avustralya Öğrenci Vizesi Nasıl Alınır?
- En az 1 yıl geçerli pasaport |
- Varsa eski pasaportlarınız
- Eksiksiz doldurulmuş vize başvuru formu (danışmanınız tarafından online olarak doldurulacaktır)
- vize başvuru ücreti (öğrenci vizesi başvuruları için 620 AUD olup Avustralya Büyükelçiliğinin web sayfasından kredi kartı ile online ödenir. Bu konuda danışmanınız size yardımcı olacaktır.
- eğitim alacağınız kuruluştan okul ve saglik sigortasi ucretlerinizin odendigini gösteren kabul mektubu-eCOE (kabul mektubunuzda programın haftalık ders saati, başlangıç ve bitiş tarihleri, konaklama bilgileri, okul + konaklama ücreti ile ilgili bilgiler yer almalıdır. Bu konuda Alternatif Yurtdışı Eğitim’e danışınız.)
- en son okuduğunuz okula ait mezuniyet belgesi / diplomanız ( halen öğrenci olanlar için yeni tarihli öğrenci belgesi + transcript)
- varsa devam ettiğiniz özel İngilizce kursları, alış olduğunuz İngilizce hazırlık eğitimi bilgileri (ayrıca varsa devam edilen diğer mesleki kurs ve programlarla ilgili sertifikalar)
- askerlik terhis / tecil belgesi (e- devletten barkodlu şekilde alınabilir)
- arşivli sabıka kaydı (e- devletten Ingilizce olarak barkodlu şekilde alınabilir)
- Vukuatlı nüfus orneği
- varsa evlenme cüzdanı
- Yurtdışındaki eğitim ve yaşam giderlerinizi karşılayabileceğinizi gösteren dokümanlar;
– Size ve/veya ailenize ait banka hesap cüzdanı asılları veya banka onaylı fotokopileri (aylik 1700 AUD paraniz bulunmali)
-eğer banka hesapları sizden başka birine aitse masraflarınızın bu kişi-kişilerce karşılanacağını belirten sponsor mektubu
-Ailenizde çalışan kişilere ait maaş bordroları
-Eğer aileniz kendi işini yürütmekte ise iş yeri ile ilgili vergi levhası, faaliyet belgesi, kuruluş gazetesi ve imza sirküleri fotokopileri; varsa şirket broşürleri; şirket yurtdışına ithalat veya ihracat yapıyorsa bunu belgeleyen fatura, irsaliye, sözleşme vs - Varsa gayrimenkullere ait tapular, araba ruhsatı ve varsa kira gelirini gösteren belgeler (kontrat fotokopileri)
- Çalışanlar için; Ingilizce CV ile birlikte eğitim süreleri boyunca işyerlerinden izinli olacaklarını belirten yazı. SSK’lı işe giriş bildirgesi, maaş bordroları, çalışılan firma ile ilgili vergi levhası, faaliyet belgesi, kuruluş gazetesi ve imza sirküleri fotokopileri