İyi bir başarı elde etmek için ulaşılması gereken bir hedef belirlemek ilk adımdır. Herhangi bir konuda hedefiniz yoksa motive olamaz ve gereken çabayı tam anlamı ile gösteremezsiniz. Gerçekçi bir hedef belirlemiş ise bir insan, ulaşılması gereken yer için tüm imkânları ile çaba gösterebilir. Aksi takdirde başarısızlık duygusu baş gösterecektir. Ama ulaşmak istediğiniz güçlü bir hedefiniz varsa engelleri aşmak ve zorluklarla mücadele etmek için motivasyonunuz da var demektir. Bu genel kurallar yurtdışı eğitim için de geçerlidir. Yurtdışında eğitim almak gibi önemli bir karar verdiyseniz ilk adımı atmışsınız demektir. İkinci adımda bu eğitimdeki hedefiniz yani kendinize ait bir yol haritanız olması durumunda maksimum başarıya ulaşabilirsiniz.
Hedeflerinizin belirlenmesinde aileniz ve eğitim danışmanız size fikir verip yol gösterecektir. Örneğin Gmat skorunun belirlediğiniz seviyeye çıkarılması bir hedeftir. Ya da Toefl skorunuzu belli bir değere taşımak için Alternatif Yurtdışı Eğitimi tercih edebilirsiniz, yine bir hedef ile yola çıkmış olursunuz. Üniversiteyi bitirdikten sonra hem yüksek lisans yapıp hem de yabancı dilini iyi bir seviyeye çıkarmayı düşünen biri, ülkesine döndüğünde iyi bir şirkette, iyi bir pozisyonda iş bulmayı hedefleyebilir. Bunlar gerçekçi hedeflerdir. Aksi durumda herhangi bir hedef belirlemeden sırf yurtdışında yabancı dil eğitimi almak, farklı bir ülke görmek için akademik plan yapmadan kişisel özellikleri ve iş hayatındaki gelişmelere önem vermeden gerekli olmayan bir bölüm seçerek mutsuz olabilir. Yani kariyer planına hiç uymayan bir alanda doktora yapma fikri sadece zaman ve para kaybına neden olur. Yurtdışında bir ülke görmek dışında size pek katkısı olmayacağı gibi yurtdışında tatil bundan daha ekonomik olacaktır.
Başka bir şekilde ifade etmek gerekirse varmak istediğiniz noktaya ulaşmanız için nereye gideceğinizi iyi belirlemeniz gerekir. Yurtdışında yabancı dil eğitiminden maksimum verimi elde etmek hedeflerin doğru belirlenmesi ile sağlanır.