ABD Vize Ücretleri 30 Mayıs 2023 İtibariyle 185 $ Oluyor

ABD hükümeti, vize ücretlerinde artışa gidiyor. 30 Mayıs 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak bu değişiklik ile ABD’ye seyahat etmek isteyen kişilerin vize başvurusu için ödeyecekleri ücret 185 USD olarak belirlendi. Bu artış, F1 öğrenci vizeleri için de geçerli olacak. 2021 yılından beri tartışılan değişiklik için vize başvuru ücretlerinde %50’ye varan bir artışı öngörülüyordu. Ancak sonuçta, artış sadece 15 $ ile sınırlı kaldı ve vize ücretleri 160 $’dan 185 $’a çıkartıldı.

ABD’de üniversite, kolej veya dil eğitimi almak isteyen öğrencilerin vize başvurusu yapabilmeleri için ayrıca SEVIS ücreti de ödemeleri gerekiyor. 350 $ olan SEVIS ücreti, www.fmjfee.com adresi üzerinden kredi kartı ile ödenebiliyor. Dolayısıyla, vize başvurusu ve SEVIS ücreti ile birlikte F1 vizesine başvuracak olan öğrencilerin ödemesi gereken ücret toplamda 535 $ oluyor.

ABD F1 öğrenci vizesine başvurmak gerekli adımları titizlikle tamamlamayı ve doğru bir planlama yapmayı gerektirir. Bunlara dikkat ettikten sonra ise gerisi oldukça kolaydır. Haydi şimdi ABD F1 öğrenci vizesi için nasıl başvurulacağına dair adım adım bir açıklama getirelim. Ayrıca hatırlatmak isteriz ki Alternatif Yurtdışı Eğitim ile başvuru yapan öğrencilerimize tüm bu işlemleri ve pek daha fazlasını ücretsiz olarak sunuyoruz.

  1. Adım : Okul Başvurusu ve I-20 Belgenizin Gelmesi

ABD’de eğitim alacağınız okulu seçtikten ve okul başvuru sürecinizi tamamlandıktan sonra, okulunuz size I-20 formu gönderecektir. I-20 formu, ABD’ye eğitim amaçlı seyahatler için gerekli olan ve okul bilgilerinizin içeriside yer aldığı önemli bir belgedir. I-20 formu, vize başvuru formunuzu doldurabilmeniz, SEVIS kaydınızı oluşturabilmeniz  ve vize görüşmesine gidebilmeniz için mutlaka gereklidir.

  1. Adım: DS 160 Vize Başvuru Formunun Doldurulması

ABD F1 öğrenci vizesi için başvurunuzu yapmak için öncelikle DS-160 vize başvuru formunu doldurmanız gerekiyor. Bu formu online olarak https://ceac.state.gov/genniv/ adresinden doldurabilirsiniz. Formda dikkatli bir şekilde tüm soruları yanıtlamanız gerekiyor. Formda doğru bilgi vermek oldukça önemlidir.

  1. Adım: Vize Başvuru Ücretinin Ödenmesi

ABD F1 öğrenci vizesi başvuru ücreti 185 $’dır. Bu ücret DS160 vize başvuru formunuzu doldurduktan sonra aynı ekran üzerinden kredi kartı ile ödenir.

  1. Adım: SEVIS Ücretinin Ödenmesi

ABD’de eğitim görecek öğrencilerin SEVIS ücretini ödemeleri gerekmektedir. Bu ücret, öğrencinin kayıt olduğu okulun SEVIS sistemine kaydının yapılması için gereklidir. 350 USD olan SEVIS ücreti www.fmjfee.com  adresi üzerinde kredi kartı ile ödenir.

  1. Adım: Randevu Alınması

Başvuru formunu doldurup SEVIS ücretini ödedikten sonra, bir sonraki adım randevu almak olacaktır. ABD Konsolosluğuna giderek yüz yüze görüşme yapmanız gerekecektir. İstanbul veya Ankara Büyükelçiliklerinden birini tercih edebilirsiniz. DS-160 formunu doldurduktan sonra, sistem sizi randevu alma sayfasına yönlendirecektir.

  1. Adım: Gereken Belgeleri Toplayın

Randevu tarihinden önce, vize için gerekli belgeleri toplamanız gerekiyor. Bunlar arasında pasaport, DS-160 vize başvuru formu onay sayfası, SEVIS ücreti ödeme dekontu, I-20 belgeniz yani kabul mektubu, finansal belgeler, eğitim durumunuzu açıklayan belgeler ve fotoğraf gibi belgeler bulunur. Detaylı evrak listesi bilgi için bir önceki yazımıza göz atabilir veya Alternatif ile iletişime geçebilirsiniz.

  1. Adım: Görüşmeye Hazırlanın

Randevu günü geldiğinde, görüşmeye hazırlıklı olmanız gerekiyor. Görüşme sırasında, konsolosluk yetkilileri size sorular soracak ve belgelerinizi inceleyecektir. Görüşmede dürüst olun ve konsolosluk yetkililerinin istediği belgeleri hazır bulundurun. Görüşmeyi dilerseniz Türkçe veya İngilizce olarak gerçekleştirebilirsiniz.  ABD vize başvurusu görüşmesinde, konsolosluk yetkilileri genellikle şu tür soruları sorarlar:

Neden ABD’ye gitmek istiyorsunuz?
Hangi okula gitmeyi planlıyorsunuz? Hangi alanda eğitim alacaksınız?
Bu eğitimi neden ABD’de almak istiyorsunuz ?
ABD’de bir yakınınız veya arkadaşınız var mı ?
Geçmiş seyahatlerinizde hangi ülkelere gittiniz?
Okul ücretinizi ve yaşam maliyetlerinizi nasıl karşılayacaksınız ?
Ailenizden veya sponsorlardan maddi destek alıyor musunuz?

  1. Adım: Vize Sonucunuzun Belli Olması ve Pasaportunuzun Adresinize Gönderilmesi

Vize sonucunuz görüşmeniz sonunda belli olacaktır. Eğer vizeniz onaylandıysa vizeniz basıldıktan sonra pasaportunuz size en yakın PTT şubesine kargolanacaktır. Red almanız durumunda görüşmeniz sonunda vize görevlisi size pasaportunuzu nazikçe geri verecektir.