Foundation programında anne ilgisi görmek isterseniz

İngiltere’de üniversite okumak isteyen her öğrencinin karşılaşacağı ilk sorulardan birisi şudur: ‘Foundation programına katılmalı mı, yoksa katılmamalı mı?’

NCUK Foundation

İsterseniz daha öncesinde ‘foundation programı nedir?’ sorusuna kısaca cevap verelim: Foundation Programı nedir ve bu programa kimler katılır? İngiliz eğitim sisteminin içinden çıkmış olan bir konsept olan Foundation programları bu ülkede üniversite okumak isteyen öğrencilerin hedefledikleri program – üniversite ile mevcut seviyeleri arasındaki farkı kapatmak üzere katıldıkları, ortalama bir akademik yıl civarında süren ve devamında belli bir akademik puan ve dil gelişimi neticesinde öğrenciye hedefteki lisans derecesinin kapılarını aralayan programdır. Buradan anlaşılacağı üzere foundation programı buna devam edecek öğrenciye okumak istediği alanda temel bilgi kazandırırken, akademik dil becerilerini de İngilizce eğitim verilen bir sınıfta yeterli olacak seviyeye çıkartır. Bu bağlamda Foundation programları bizim Türk eğitim sistemi de dâhil olmak üzere dünyanın dört bir yanından ve farklı eğitim sistemlerinden gelen öğrencileri akademik ve dil gelişimi olarak tek bir hizaya sokarak onları İngiltere’de üniversite eğitime hazır hale getirirler.

Bu tanımlamadan sonra ilk başta sorduğumuz başlığa geri dönersek; bu temel sorunun herkes için geçerli bir cevabı olmamakla birlikte hangi şartlarda foundation yapmalıyız, hangi şartlarda yapmamalıyız sorusunun cevabını belli anahtar hususlara dikkat çekerek bulabiliriz:

  • Sahip olduğunuz İngilizce seviyesini henüz anadili İngilizce olan bir ülkede ve böyle bir ülkede kurulun bir üniversitenin sınıfında kullanmaya hazır görmüyorsanız,
  • Mezun olduğunuz lise itibariyle yabancı öğrencilerden oluşan bir ortamda eğitim alma konusunda yeterince cesaretiniz yoksa,
  • Bölüm bazında hukuk, psikoloji vb. belli bir uzmanlık ve aşinalık gerektiren alanlardan birisinde okumayı düşünüyorsanız,
  • Liseyi bitirdiğiniz halde henüz ne okumak istediğinize karar vermediyseniz ve biraz düşünmeye ihtiyacınız varsa,
  • Sizi doğrudan kabul etmeye hazır okullar olsa bile bir yıl ekstra hazırlık yaparak gözünüzü daha yukarıdan okullara dikmişseniz,
  • İstediğiniz bölümün akademik başarı yanında alınması zorunlu bir takım ekstra sınav (LNAT, BMAT, UKCAT vb) şartı bulunuyorsa ve bunlara hazırlık için zamana ihtiyacınız varsa,
  • Normal şartlarda A Level veya IB gibi iki senelik bir hazırlık gerektirdiği halde sıkı bir puan almak kaydıyla bir yıllık hazırlığı da yeterli gören bir bölüm hedefliyorsanız,
  • İngiltere’nin bize hem sosyal yapı hem de eğitim sistemi olarak yabancı olan zeminine yumuşak bir iniş yapmak istiyorsanız foundation programı kesinlikle faydanıza olacaktır.

Öte yandan:

  • İngilizce seviyesi itibariyle yaşıtlarınızdan açık ara öndeyseniz ve bunu IELTS vb bir sınav sonucuyla ortaya koyabiliyorsanız,
  • Okumak istediğiniz bölüme dair net bir fikir sahibiyseniz ve bunun hazırlığını yaptıysanız,
  • Standart Türk eğitim sistemi içinde verilen müfredata ek veya ondan bağımsız olarak IB, Abitur, Matura, Fransız Bakaloryası, A Level, AP, SAT vs.. farklı bir müfredat takip ettiyseniz veya belli sınavlardan iyi skorlar çıkardıysanız,
  • Hedeflediğiniz okulun veya bölümün şartlarını liseden mezun olduğunuz anda hem akademik hem de dil olarak yerine getirebiliyorsanız foundation programına katılmanız gerekmeyecektir.

British Study Centres

Buraya kadar olan kısımda foundation programına ihtiyacım var ve buna katılmak istiyorum diyenlerdenseniz sizinle yolumuza devam edelim. Foundation programına katılmamız gerektiğine kanaat getirdikten sonra karşımıza yine bir soru çıkar: Belli bir okul bünyesinde foundation programına katılmak mı, yoksa bağımsız bir okul bünyesinde foundation programına katılmak mı? Okul ve bölüm tercihini gerçekçi olarak yapmış olan, hedefinden emin olan, hatta devam etmek istediği üniversitenin kampüsünü bizzat ziyaret ederek bu okuldan öğrenci ve temsilcilerle görüşmüş olan bir öğrenci içi rahat bir şekilde spesifik bir okul çatısı altında sunulan bir foundation programına katılabilir. (Burada minik bir uyarı yapmayı da gerekli görüyorum: isminin şaşaasına ve şatafatına bakarak kabul şartları esnek olsa bile ‘progression’ dediğimiz foundation sonrası bölüme geçişte yüksek puanlar isteyen bir İngiliz üniversitesine giden öğrenci kendine avantaj sağlamak bir yana kendi eliyle koca bir senesini heba etmiş olur!)

NCU üyesi üniversiteler

Bunun dışında okumak istediği bölüm hakkında net bir fikri olmayan, İngiltere’deki üniversiteler hakkındaki bilgisi yüzeysel olan, İngilizce seviyesi belli bir düzeyde olsa bile akademik olarak sallantılı bir geçmişe sahip ve bilimsel altyapısına çekidüzen vermesi gereken bir öğrencinin bağımsız bir okul bünyesinde foundation programına katılmasının avantajları fazladır:

  • Spesifik okul çatısı altında foundation programına katılmaya kıyasla bağımsız bir okul bünyesinde foundation programı katıldığınız zaman kendinizi baştan bir yere kanalize etmemiş olmanın rahatlığını yaşarsınız.
  • Öğrenci sayısı üniversite bünyesinde sunulan foundation programlarına kıyasla daha düşük tutulduğu için okuduğunuz bölümle ilgili temel bilgileri daha rahat edinirsiniz.
  • Akademik İngilizce tarafına ekstra hassasiyet gösterildiği için kültür şokunu otomatik olarak daha düşük dozlarda hissedersiniz.
  • Kampüs bünyesinde sunulan foundation programlarına kıyasla daha ekonomik bir rakama foundation programına katılabilirsiniz.

NCUK Foundation Programı

Yazımızı bağımsız foundation programı sağlayıcıların en meşhurlarından birisi olan ve NCUK diye kısalttığımız, İngiltere genelinden 16 okulun ortaklaşa oluşturup yürüttükleri bir müfredatı takip ettirerek üniversiteye hazırlayan kurumların önde gelenlerinden British Study Centres’ın programından bahsederek tamamlamak istiyoruz.

İngilizce öğretimi konusunda 40 yıllık bir tecrübeye sahip olan British Study Centres’ın Londra’nın güzide semtlerinden Hampstead’da kurulu okulunda sunulan NCUK foundation programı aralarında Manchester, Sheffield, Bristol, Queen Mary, Birmingham.. gibi pek çok seçkin İngiliz üniversitesinin kapısını öğrencilere aralamaktadır. British Study Centres bünyesinde foundation programına katılacak öğrenciler şu konularda kendilerini rahat hissedeceklerdir:

  • Az sayıda öğrenciden oluşan sınıfta eğitim alacakları için okudukları derslere yoğunlaşma sorunu yaşamayacaklar ve birebir ilgi dâhilinde eğitim alacaklar.
  • İngilizce konusunda uzman bir okul bünyesinde foundation programına katılacakları için akademik İngilizce gelişimleri en iyi seviyede olacaktır.
  • NCUK gibi foundation sonrası %93 başarı grafiğine sahip bir müfredat yapısı içinde okuyacaklardır.
  • Öğrenciler akademik ve dil gelişimleri yanında kariyer danışmanlığı konusunda da okuldan destek alabilirler.
  • Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler NCUK konsorsiyumuna özel burslardan almaya hak kazanırlar.
  • Öğrenciler British Study Centres bünyesinde foundation programına katılırken NCUK okullarının garantisi yanında diledikleri İngiliz üniversitesine de başvuru haklarını aynı şekilde saklı tutabilirler. Bu öncelikli olarak 16 üniversitenin kapısını açma imkânı sunarken aynı zamanda 150’den fazla üniversiteye başvuru yapabileceğiniz anlamına gelir.

NCUK foundation programı dâhilinde öğrencilerin öncelikli olarak devam edebilecekleri okulların listesini aşağıda toplu olarak dikkatinize sunuyoruz. Program ve detayları hakkında daha fazla bilgi için profesyonel danışmanlarımıza dilediğiniz vakit ulaşabilirsiniz.

NCUK üyesi okullar

Bu yazı üniversite yerleştirme servisi direktörümüz Ali Işıl tarafından İngiltere’de üniversite eğitimi almayı düşünen, özellikle de Foundation programlarıyla ilgilenen öğrenciler ve ailelerini aydınlatmak amacıyla 23 Ekim 2018 tarihinde yazılmıştır.