İngiltere’de Lise

İngiltere lise eğitimi ve fiyatları hakkında detaylı bilgi alın.

Dünyanın en gözde ülkelerinden biri olan İngiltere, köklü bir geçmişi, gelişmiş altyapısı, yaşam koşullarındaki kalitesi ile mülteciler başta olmak üzere her kesimden insanın dikkatini çekmektedir. Eğitim alanında gösterilen başarılarından dolayı her sene binlerce uluslararası öğrencinin eğitim almak için başvurduğu ülkede; lise eğitimi, üniversite, doktora gibi eğitimlerin yanı sıra dil eğitimi almak isteyenler için de alternatif seçenekler sunulmaktadır. 2013 yılında Türkiye’de çıkartılan bir yasada; “Yabancı ülkelerde lise okuyan öğrenciler, Türkiye’de istedikleri üniversiteye girmek için herhangi bir sınava girmek zorunda değiller.” Bu yasanın yürürlüğe girmesinden sonra ülkemizden her yıl binlerce öğrenci, lise eğitimi almak için İngiltere’ye müracaat etmeye başlamıştır. Eğitimde sundukları kalite ve öğrencilerin eğitimlerinde dikkat edilmesi gereken hususlarda son derece titiz davranan bağımsız bakanlıklar, gerek sadece ülke vatandaşlarının okuyabildiği liselerde gerekse de uluslararası öğrencilere açık olan liselerde sıkı denetim uygulamaktadır.

İngiltere’de lise eğitiminin detaylarına girmeden önce eğitim sistemine kısaca göz atarsak: İngiltere’de zorunlu eğitim 5 yaşında başlar. Öğrenciler ilk 11 senenin sonunda GCSE (General Certificate of Secondary Education) adı verilen bir yeterlilik belgesi alırlar. Bu aşamadan sonra yollar ayrılır: Akademik ve mesleki rota şeklinde. Akademik rotayı seçerek üniversiteye gitmek isteyenler yani avukat, mimar, mühendis, doktor.. olmak isteyenler iki sene sürecek olan A Level aşamasına girerler. Akademik rotayı seçen öğrenci toplamda 11 sene GCSE + 2 sene A Level = 13 sene okuduktan sonra normal bölümler için 3 sene sürecek olan üniversite aşamasına geçiş yapar. İngiliz üniversitelerine girişte kullanılan kriterler İngiliz öğrenciler için genellikle A-Level sınavlarıdır.

Mesleki rotayı seçen öğrenciler ise A Level yerine genellikle iki sene süren ‘Higher National Diploma’ (Foundation Degree olarak da bilinirler) programlarına katılarak kısa yoldan iş hayatına atılırlar. HND veya FDg yapacak öğrenciler genellikle bulundukları kasaba veya şehirlerde kurulu olan ve ‘Further Education Colleges’ ismiyle geçen okullardan birisine devam ederek bu diplomaları almaya hak kazanırlar.

DEVAMINI OKU KISALT

A Level mı? IB mi?

KRİTERLERA LEVELIB DİPLOMA
DERS ZORLUĞU DAHA KOLAY DAHA ZOR (36/38=AAA)
DERS SAYISI EN AZ 3 EN ÇOK 4
DEĞERLENDİRME ŞEKLİ 100% SINAV SINAV + ÖDEV
BAŞLANGIÇ TARİHİ EYLÜLOCAK
ÜNİVERSİTE GİRİŞ İNGİLİZ + ABD ÜNİV. 140 ÜLKE!
BÖLÜM SEÇİMİ NİSPETEN DAR YELPAZE.. NİSPETEN GENİŞ YELPAZE..
UK & USA KARARSIZLAR AVANTAJSIZAVANTAJLI
UK & USA UK AVANTAJLI USA AVANTAJLI (CAS ACTİVİTİES RESUME!)

İlk ve Orta öğrenim Karşılaştırma Tablosu

01 EYLÜL ÖNCESİ YAŞTÜRKİYE SİSTEMİ SINIFLARIB GRADEIB PROGRAMIUK KEY STAGES & PHASESİNGİLİZ SİSTEMİ YAŞ GRUPLARI
3 YAŞ -PRE-KG EARLY CHİLDHOOD
NURSERY /FS1
4 YAŞ OKUL ÖNCESİ KG1 EARLY CHİLDHOOD
RÉCEPTİON/ FS2
5 YAŞ ANAOKULUKG2EARLY CHİLDHOOD KEY STAGE 1 PRİMARY INFANT NC TESTS
6 YAŞ 11PRİMARY YEARS (PYP) KEY STAGE 1 PRİMARY INFANT NC TESTS

Özel Lise Hazırlık Okulları: Prep Schools olarak da bilinen bu okullar İngiltere’de 8-13 yaş arası öğrencilerin katılımına açık lise öncesi hazırlık programları sunarlar. Bunlar özel okul olmalarına karşın standartları korumak adına İngiliz Hükümeti tarafından düzenli olarak denetlenirler. Prep School’lar mevcut bir lisenin bünyesinde söz konusu liseye öğrenci yetiştirmek üzere kurulabileceği gibi bağımsız olarak da kurulmuş olabilir. Bu kategorideki okullar yatılı olabildikleri gibi karma veya sadece kız ya da erkek okulları da şeklinde de faaliyet göstermektedir. Yerli yabancı bütün öğrencilerin katılımına açık okullardır.

Özel Gündüzlü veya Yatılı Liseler: Genellikle ‘Independent School’ olarak bilinen özel okullar devletten destek almayan ve kendi imkânları ile hizmet veren kurumlardır. Bununla birlikte Bağımsız Okullar Birliği ve İngiliz Hükümeti tarafından düzenli olarak denetlenirler. Özel okullar nispeten küçük sınıfları, geniş derslerden oluşan müfredat yapıları ve standardı yüksek eğitim kalitesiyle yabancı öğrencilere ev sahipliği yaparlar. Bu okullarda aynı şekilde yerli yabancı bütün öğrencilerin katılımına açık bir şekilde eğitim verirler.

Sixth Form Kolejleri: Tam bir Türkçe karşılığı olmayan Sixth Form College’lerine yukarıda bahsi geçen GCSE programını tamamlayan 16-19 yaşları arasındaki öğrencilerin katılabilirler. Sixth Form okulları A-Level programları yanında IB Diploma programları da sunarlar. Devlet okulu olması halinde mali olarak İngiliz Hükümeti tarafından desteklenen bu okullar geniş müfredat yapıları ve yüksek üniversite kabul oranları ile öne çıkarlar. Bu okulları gözüne kestiren öğrencilerin haliyle akademik olarak iddialı olmaları gerektiğini not edelim.

Gündüz ve Yatılı Devlet Liseleri: Mali olarak tümüyle İngiliz Hükümeti tarafından desteklenen liselerdir. Kaliteleri ve eğitim sistemleri yine devlet denetimi altındadır. Yukarıda saydığımız okul tiplerine göre daha ucuz olmalarına karşın sadece Avrupa Birliği üyesi ülkelerden öğrenci kabul edebilen bu okullara sadece Türk vatandaşlığını sahip öğrenciler katılamazlar.

Yukarıda detayları belirtilen okul tiplerinde okuyan öğrencileri yaş gruplarına göre sınıflandırırsak: 8-11 yaş arası öğrenciler (7, 8 ve 9. sınıflar) ülkemizdeki ilk okul sistemine benzer şekilde Primary School’a giderler.

12-16 yaşlar arasındaki öğrenciler Secondary School Graduation dönemini tamamlayarak GCSE ise mezun olurlar.

Ve son olarak 16-18 yaşları arasındaki öğrenciler 12 ve 13. sınıfları A Level öğrencisi olarak okurlar ve ardından üniversiteye adım atarlar.

DEVAMINI OKU KISALT

İngiltere’de Lise programları sunan okullarımız

Öğrencilerimiz Ne Düşünüyor ?

Alternatif’i deneyimleyen öğrencilerimizin yurtdışı tecrübeleri

ogrenciii-1
Nazlı Hilal Karaoğlan
Avusturalya Dil Okulu İzlenimleri
alternatifecsss
Gökberk Bulut
Apollo Dublin Dil Okulu İzlenimleri
safgasdgasd-1
Eda Uzun
Kanada İzlenimleri
Rectangle-54
Talha Demir
British Study Centres Oxford Dil Okulu İzlenimleri

Öğrencilerimiz Ne Düşünüyor ?

Alternatif’i deneyimleyen öğrencilerimizin yurtdışı tecrübeleri

ogrenciii-1
Nazlı Hilal Karaoğlan
Avusturalya Dil Okulu İzlenimleri
alternatifecsss
Gökberk Bulut
Apollo Dublin Dil Okulu İzlenimleri
safgasdgasd-1
Eda Uzun
Kanada İzlenimleri
Rectangle-54
Talha Demir
British Study Centres Oxford Dil Okulu İzlenimleri