Burak Çetinkaya İngiltere’de almak istediği master eğitimi için Manchester Metropolitan Üniversitesi’ni seçti, deneyim ve izlenimlerini sizler için bizimle paylaştı.
İngiltere… Sıcak ve soğuk suyu ayrı çeşmelerden kullanmakta, direksiyonu sağda tutup trafiği sol şeritten akıtmakta hala ısrarcı olan bir ülke burası… Bu direksiyon ve trafik durumunun en kotu tarafı sol elle vites değiştirmek zorunda olmanız ve ıssız bir yolda otobüs beklerken bir an fark etmeden kendinizi Türkiye’de zannedip yolun karşısından beklediğiniz otobüsün geçtiğini görmemiz. Buraya gelmeden önce bu durumun bu tur problemlere yol açacağı hiç aklıma gelmemişti doğrusu…
Ama her şeye rağmen güzel bir ülke… Genelde gri olan gökyüzüne rağmen. Bu arada sanıldığının aksine hep de gri değil gökyüzü ve hep yağmur yağmıyor ve sokaktaki insanlar hep şapkalı ve bastonlu değil… Sadece tüm bunları Türkiye’de gördüğünüzden daha çok görüyorsunuz. Oysa insanları genelde gayet sıcak ve kibar. Yolda bir adres sorduğunuzda anlamadım deseniz sanki gideceğiniz yere kadar gidecekler sizinle.
Manchester’a gelince, ilk izlenim olarak basta anlaşılması zor ama kısa zamanda alışacağınız ve alıştıkça seveceğiniz aksanını fark ediyorsunuz. Sonrasında İngiltere’yi gezdikçe diğer kuzey şehirleri gibi ucuz ve insanlarının sıcak olduğunu… Bir öğrenci şehri olduğundan sosyal aktiviteler açısından belki de Londra’da bile bulamayacağınız kadar çok imkanları olan bir şehir. 7-8 aylık Manchester tecrübemden sonra 5-6 aydır da Londra’dayım ve Manchester’ı gerçekten de özlüyorum bazen…
Londra ise, İngiltere’de yaşamış birinin en azından bir ay geçirmesini tavsiye edeceğim ama çok pahalı bir şehir.
İngiltere’de Mastır
İngiltere’de mastır genelde üç donemden oluşuyor: Birinci ve ikinci dönemlerde alacağınız derslerden projeler yapmanız ya da sınavlar vermeniz istenirken son donemde devam edeceğiniz hiçbir ders olmuyor, sadece size atanmış bir ‘supervisor’la belli aralıklarda randevulaşarak tezinizi yazmanız isteniyor.
Bana burada mastır yapmak isteyen arkadaşlarım genelde iki şey sorarlar “Zor mu?” ve “Tez yazmak zorunda misin?” Önce ikincisini cevaplayayım: ‘Evet, tez yazmak zorundasınız’. Zorluğuna gelince, ben şu ana kadar üç dönemlik mastırın iki dönemini bitirdim, tezimin sonucunu henüz almadım; fakat tüm çalışmalarımda şunu gördüm: Hocalar ödevi verip son gün toplamıyor, tam tersi ödev boyunca belli aşamaları kendilerine kontrol ettirmenizi şart koşuyorlar ve bu ara kontrollerde çok yararlı ‘feedback’ler veriyorlar. Herkes İngilizcenin sizin ikinci diliniz olduğunu göz önüne alıyor ve gerek süre konusunda gerekse diğer konularda çok yardımcı oluyorlar. Kimse sizin dahi olmanızı beklemiyor zaten. Eğer İngilizceniz konusunda bir güvensizliğiniz varsa sizinle ayni TOEFL veya IELTS puanı almış bir ‘Uzakdoğulu’yla konuşmanızı tavsiye ederim, onların dilleri bizimkine göre yapı olarak çok daha farklı olduğundan bizden çok daha fazla problem yaşıyorlar. Ve unutmayın ki yabancı öğrenciler arasında en çok Çinliler var.
Siz emek verdiğiniz, yardımı aradığınız sürece yardım hep elinizin altında oluyor. Ama bir mastır derecesi için emek vermeniz de gerekiyor tabi.
İş ve okula etkisi
İngiltere’de mastır yaparken haftada yirmi saat çalışmaya izinlisiniz. Bazı ülkelerin aksine bu çalışma izniniz okul içiyle de sınırlı değil. Bu ülkede asgari ücretlerin çok yüksek olması da ayrı bir avantaj. Part-time bir iş bularak yaşam masraflarınızı karşılamanız gayet mümkün.
İş imkanları çok, fakat İngilizce anadiliniz olmadığından biraz fazla başvuru yapmanız gerekebilir. Ama yılmayıp uğraşırsanız bulabilirsiniz. Gerek Manchester’da gerekse Londra’da, biraz uğraştıktan sonra da olsa, çalıştım-çalışıyorum.
Okula etkisine gelince de, haftada yirmi saatlik bir işi mastırla beraber yürütmeniz mümkün. Sadece biraz daha düzenli ve dikkatli olmanız gerekiyor.
Diğer ülkelere kıyasla İngiltere’de mastır
Diğer ülkelerde mastır genelde İngiltere’den daha ucuz gibi görünse de aslında birçoğu İngiltere’de mastırın bir yıl olduğunu göz ardı eder. Birçok ülke mastır fiyatlarını yıllık olarak gösterir ve genelde mastır iki yıldır. Üstelik yabancı bir ülkede bir yıl yerine iki yıl yaşamanın genel masrafları (kira, yemek, ulaşım vs…) da göz önüne alındığında görülecektir ki İngiltere birçok ülkeye göre ucuz bile kalmaktadır. Bir yıllık mastırın bir faydası da gücünüzü bir yıl boyunca yoğunlaşarak sarf edip öğrencilik hayatından sıkılmamanızdır.
İngiltere’de mastırın dezavantajlarına gelince: Mastır sonrasında iş bulup birkaç yıl burada iş hayatını tecrübe etmek isteyenler sanıyorum İngiltere’den daha avantajlı bazı ülkeler bulabilirler. Maalesef göç ve profesyonel iş tecrübesi konusunda çok katı ve sevimsiz bir politikası var bu ülkenin.
Mastır’ın faydaları
Burada İngiltere’de yapılmış bir mastırın kariyeriniz açısından nasıl faydalı olacağını yazmayacağım. Böyle bir işe niyetliyseniz bunu hepiniz az çok duymuşsunuzdur zaten. Benim söyleyeceğim, mastıra ilk başladığımız günden itibaren anlatılan ve ayrıca başlı başına zorunlu bir dersin de konusu olan “kritik düşünme” yaklaşımının hayatınız üzerindeki etkisi olacak. Tüm ödev, proje, sınavlarda ve tezde kullanmanız beklenen bu felsefeyi en basit olarak “veriyi öğrenmek için değil yorumlamak için al” şeklinde açıklayabilirim sanırım. Bu düşünceyi tüm yoğun çalışmalarınızda kullanırken biraz bilinçli olarak biraz da farkında olmadan hayat felsefesi olarak benimsiyorsunuz, hayata bakışınız değişiyor, yepyeni bir insan oluyorsunuz.
Bunun üzerine bir de, zaten başlı başına hayata bakışınızı değiştirecek bir şey olan yurtdışında yaşama tecrübesini eklemeyi de unutmayın.
Sonuç olarak İngiltere’de mastır kararımdan gayet memnun olduğumu söyleyebilirim ve size de tavsiye ederim. Alternatif Yurtdışı Eğitim’le temas kurarak çok hayırlı bir iş yaptığınızın da garantisini verebilirim; daha önceden hiç tanımadığım bu insanlar bana sanki bir kardeşleriymişim gibi en baştaki kararsızlığımdan buraya ilk gelişimde yaşadığım problemlere, son olarak vizemi uzatma konusundaki problemlerime kadar her zaman samimi bir ilgiyle yardımcı oldular. Aramızda sımsıcak bir bağ oldu. Eminim ne istediğinizi biliyorsanız sizi de en doğru karara yönlendireceklerdir. Daha fazla sorularınız için mail adresim veya telefonuma Alternatif Yurtdışı Eğitim’den ulaşabilirsiniz. Maillerinize 10 gün içinde cevap yazmaya çalışırım, eğer telefon açma imkanınız varsa da tercihimdir.
Hepinizin yolu açık olsun.
Burak Çetinkaya